Yhdessä tekemisen riemulla eteenpäin.

Nyt aika esitellä syvemmin riehakas joukkueemme.  Aloitan itsestäni.

Olen Raija Alapeteri, ikää kertynyt 75 vuotta ja sitä myötä myös aikamoinen kokemus monilla elämän alueilla niin maalla kuin merelläkin. Syntyjäni savolainen ja nykyinen asuinpaikkani on  Forssan Savijoella, ihanassa maalaismaisemassa. Perheeseeni kuuluu puolison lisäksi neljän tyttäremme perheet. Olen neljän pienen mummi ja kohta pesueemme vahvistuu kahdella pienellä pojalla. Työurani tein terveydenhuollon parissa, jossa viimeiset 20 vuotta hoitotyön esimiehenä ja projektien parissa. Iästäni huolimatta tunnen olevani täydessä iskussa. Tällä hetkellä tuntuu, että vain taivas on rajana. Voi olla, että pientä mutkaa tulee matkaan, mutta niistä selvitään yhdessä tekemisen voimalla toimivan tiimimme kanssa.

Muutimme Rovaniemeltä Inkooseen 80 -luvun lopulla ja siitä alkoi meidän kiintymys mereen ja purjehdukseen.  Siitäkin huolimatta, vaikka olimme aluksi sitä mieltä, että pikkusen bimboja täytyy noiden purjehtijoiden olla noiden rättien kanssa. Seuraavana kesänä ääni oli toinen. Lajista tuli meidän intohimo. Se oli oppimisen ja oivaltamisen iloa alkumetreistä alkaen. Perhepurjehdusta, kursseja, treenejä, tutkintoja ja kipparointia siellä ja täällä erilaisilla 40 – 65 jalkaisilla veneillä sekä erilaisilla merialueilla. Välimerellä, Ranskassa, Englannin kanaalissa, Kanadan rannikolla, Atlantilla, Karibialla ja tietysti edelleen Itämerellä sekä monilla muilla merialueilla. Koutsiksi sain 2000 -luvun alussa Baltic Cruisingin Esa Kalervon, jolla on myös merkittävä vaikutus rohkaistumiseeni isommille vesille. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n ja Purjehduksenopettajat Pory:n auktorisoituna kouluttajana olen ollut lukuisia vuosia. Tykkään siitä ja yritän kehittää itseäni siinä kokoajan. Sain vuonna 2016 Suomen Purjehdus ja Veneily ry :n Vuoden kouluttaja – kunniakirjankin, jota arvostan suuresti.

Varsin suuri rooli Ocean Ladies -seikkailujen käynnistämiseen oli Naispurjehtijat ry:llä, jonka kommodorina olin 2011 – 2013, koulutuspäällikkönä 2014 -2018, jäsenpurjehdusten vetäjänä 2010 -2018. Verkostoiduin, koulutin, organisoin, innostin ja rohkaisin yhdessä työryhmien ja muiden kouluttajien kanssa naisia tarttumaan merellisiin haasteisiin. Korkeakouluksi rohkaistumisen tiellä nousi ylitse muiden kuitenkin Purjelaivasäätiön Vahine -seikkailut, jotka veivät mennessään. Kesällä 2014 olin 1.naiskippari aluksella ja siitä sai alkunsa myös Naispurjehtijoiden Vahine -seikkailut, jotka jatkuvat edelleen.

Uusien haasteiden myötä syntyi valtameripurjehduksiin suuntautuva seuramme DreamDareDo ry, jonka kommodori olen nykyään ja jonka jäsentoimintaa Ocean Ladies – For Cleaner Seas -projektit ovat.  Vedän hankkeitamme ja Atlantin ylityksillä olen kipparina ja vastaan valmisteluista yhdessä tiimin kanssa. Vahvuuteni ovat kokonaisuuksien hallinta, organisoiminen, erilaisten tiimien kokoaminen ja innostaminen. Tyttäreni sanovat, että sukuvika. Vai onko se vika? Meitä tarvitaan, uskon niin.

Yhdessä olemme enemmän, yhdessä saavutamme enemmän.

Raija Alapeteri
Kommodori
+358 503080542
raija.alapeteri@oceanladies.fi

Teksti: Raija
Kuvat: Raija ja Adessa Heikkinen