Esittelyvuorossa Maarit

Saaristossa syntyneenä meri on aina ollut minulle läheinen ja rakas. Sen takia olenkin huolestunut merien ja erityisesti Itämeren tilasta.

Lähes nelikymppisenä kesällä 1999 tein haaveistani totta ja osallistuin kahden likkakaverini kanssa purjehduskurssille. Jos minulle silloin olisi kerrottu, mihin kaikkeen se johtaa, en olisi uskonut.

Samaisena syksynä olinkin jo Sundwind 26”:n kimppaveneen omistaja.

Parin purjehduskesän jälkeen huomasin yhtäkkiä olevani opettajana Turun Pursiseuran purjehduskoulussa. Siitä muutaman kesän jälkeen sain Purjehduksenopettajat Pory ry:n purjehduksenopettaja-auktorisoinnin. Myöhemmin vielä SPV:n veneilykouluttajapätevyyden.

Halu kehittyä purjehtijana vei ja vie edelleen kaikille mahdollisille kursseille. Seuraavana tavoitteena on RYA:n Yachtmaster Offshore kurssi Englannissa, kunhan epidemiarajoitukset hellittävät.

Minulla on aina käsi pystyssä, kun tarvitaan tekijöitä johonkin veneeseen. Sen takia päädyin mm. kastiksi/tulkiksi jenkeille Helsinki-Pietari-Helsinki purjehdukselle, miehistön jäseneksi Gotland Runtiin sekä siirtopurjehduksille Englannin Ipwichistä Kirkkonummelle ja toisella kertaa Irlannin Howtista Alankomaiden Goudaan. Välimerellä olen ollut lukuisia kertoja erilaisissa eskaadereissa.

Aikoinaan purjehdustuttavani kanssa todettiin, että meillä oli kovasti pulaa gasteista. Muutamien koukeroiden jälkeen syntyi Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry, joka on mahdollistanut purjehtivien naisten verkostoitumisen. Yhdistys on ollut monena vuonna eniten kasvanut pursiseura.

2016 sain Raijalta sähköpostia, että olisinko kiinnostunut Atlantin ylityksestä. No tietenkin! 2018 olin mukana Ocean Lady -legeillä Itämerellä sekä siirrossa Madeiralle asti. Loppuvuodesta olin mukana ensimmäisessä suomalaisessa naisistossa, joka purjehti ARC:ssa Las Palmasista St. Lucialle Karibialle. Keväällä 2019 toin venettä takaisin Suomeen päin.

Uusimpana asiana elämässäni on Purjehduksenopettajat Pory ry:n auktorisoima purjehduskouluni Aboa Sailing. Koulu toimii Turun alueella ja kouluveneenä on oma rakas pikku Sunwindini.

Kaiken tämän purjehduselämän mahdollistaa yrittäjyys. Sähköinen tilitoimisto Aboa Accounting kulkee läppärissä mukana nettiyhteyden toimiessa minne päin maailmaa tahansa. Töitä onkin tullut tehtyä veneen kannella ja Karibian rantakahviloissa.

Pieni vapaa-aika, mikä purjehdukselta ja työnteolta jää, menee uinnin sekä melonnan ja retkiluistelun parissa – merellä silloinkin.

Maarit Suomi
Varakommodori
maarit.suomi@oceanladies.fi

2019 Kielin kanavalla tutustumassa uuteen vesiliikennelakiin.