Tyyntä myrskyn edellä

Vene etenee nyt välillä Azorit – Portsmouth. Startti oli 29.5. Oma tiimimme painii kotimaassa työ- ja muiden asioiden parissa. Mutta vene kulkee kaikesta huolimatta nyt kohti Portsmouthia. Miehistö vaihtui kahdella uudella gastilla Azoreilla ja nyt purjehtii nyt vaihtelevissa keleissä jo viidettä päivää. Massiivinen matala lähestyy lähipäivinä veneen reittiä, toivottavsti ennuste muuttuu vielä.

Tässä blogi tekstiä veneeltä ajalta 31.5 – 2.6.2019

Terveiset Atlantilta!

Kuluneiden päivien aikana meitä on ilahduttanut monet Atlantin asukkaat.
Useasti päivittäin tapahtuva delfiinien vierailu ja kilpikonnien lisäksi perusvalas (ehkä kaskelotti) säikäytti ruorimiehen komealla töräytyksellään samalla lähestyen alustamme. Valas sukelsi ja poistui takavasemmalle.

Päivävahdin aikana, muiden tietysti nukkuessa, kolme miekkavalasta näyttäytyi ensin styyran puolella ja heti perään paaran puolella, veneen läheisyydessä, hyppäsi elokuvamaisesti kolme muuta miekkavalasta.

Eilinen aamuvahti sai unisemmankin kalamiehen nopeasti jalkeille. Jos virvelin räikän ääni ei herättänyt, niin huuto ”kala” sai nopeasti täkille punkasta. Hetken päästä saaliiksi paljastui tonnikala, joka käsiteltin jääkaappiin käyttöä varten heti.

Miehistön vointi on yleisilmeeltään hyvä. Meripahoinvointia ja unettomuutta on ilmennyt, mutta myötätuulen vaihduttua sivutuuleksi univajausta on saatu kirittyä kiinni. Myötätuulen keikutuksessa tavarat eivät ole löytäneet paikkaansa ja kolinassa on ollut hankala nukkua.
Meripahoinvointikin alkaa olla selätetty koko miehistön osalta.

Matka taittuu edelleen shortseissa ehkä juurikin myötätuulen ansiosta.
Tosin yöksi osalta alkaa löytyä purjehdushousujen alta villahousut.
Parina viime yönä on myös hetkellisesti satanut ja ukkostanut.

Tällä hetkellä olemme tyynessä alueessa väistämisyrityksistä huolimatta.
Venettä huolletaan parhaillaan odotettavissa olevaa kovempaa keliä varten. Tyyntä myrskyn edellä? Kovempaa keliä on ennusteen mukaan odotettavissa, eikä kiertotietä sen välttämiseksi näytä olevan.
Tavoitteena on väistää kovimpia matalapaineen keskukksen tuulia pysyttelemällä niiden eteläpuolella matalapaineen liikkuessa koilliseen.
Tarkempi suunnitelma luodaan seuraavana sääpäivityksen yhteydessä.
Merellä kaikki hyvin.

Sijainnit
31.5 klo 1200 UTC
40 55 N
024 18 W

1.6 klo 1100 UTC
42 20 N
022 16 W

2.6.klo 1100 UTC
43 31 N
020 03 W