OPPIA IKÄ KAIKKI

Valmistuin Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi lentokoneasentajaksi 19-vuotiaana ja nyt olen osallistumassa ensimmäisen suomalaisen naisiston kanssa ARC-kisaan. Enpä 19-vuotiaana tiennyt purjehtivani joskus Atlannin ylitse. No, en tosin tiennyt kovin paljon muutakaan. Olen koulutukseltani lisäksi puhelinasentaja, fysioterapeutti ja lääkäri. Nyt työterveyslääkärinä olen onnellinen kaikista ammateistani. Ei nuorempana osannut edes aavistaa, kuinka paljon noistakin koulutuksista olisi hyötyä. Nykyään toki arvostetaan kovastikin moniammatillisuutta.

ARC purjehduksella voin täysillä hyödyntää kaikkia ammattejani ja opiskella taas lisää. Nyt opiskelu tähtää Atlantin ylityksen onnistumiseen turvallisesti ja nauttien. Meillä on tiimin ympärillä ihania avuliaita ihmisiä. Ihmisiä, jotka ystävällisesti ovat halunneet jakaa omia oppejaan ja kokemuksiaan. Projektin alusta lähtien meillä on ollut matkassa mukana psyykevalmentaja. Tiimimme on kasvanut hienosti yhteen. Osaamme kannustaa ja kuunnella toisiamme. Olemme kuunnelleet useamman kokeneen purjehtijan Atlantti kokemuksia. Olemme saaneet pelastautumiskoulutusta, sammutuskoulutusta, oppia purjeiden paikkaamisesta, meteorologiasta ja veneen paikkauksesta. Kokenut valtameripurjehtija esitteli meille venettään ja hänen hyväksi ja turvalliseksi kokemiaan ratkaisuja veneessä. Kalakurssi on vielä käymättä. Purjehduksen aikana kalastetaan ja on hyvä tietää, mitä kaloja voi syödä. Kiva on myös tietää, miten nämä meidän ahvenia isommat kalat saadaan fiksusti hengiltä ja perattua. Henkilökohtaisesti olen saannut sparrausta moottorista ja sähköistä. Lentokonetermein ottanut niistä tyypit.

Mahdollisimman hyvä valmistautuminen ja kouluttautuminen matkan mukanaan tuomiin haasteisiin tekee siitä turvallisemman ja nautittavamman. Älykäs selviää pulmatilanteista joihin viisas ei koskaan edes joudu.
Olen kannustanut ihmisiä opiskelemaan, kaikkea ja aina. Opiskelkaa ystävät, koskaan ei tiedä purjehtiiko joskus Atlantin ylitse tai vaikka lentää kuuhun.

Tina