Haasteellista yhdessä tekemisen riemua nyt ja 30 vuotta sitten

Hymyssä suin ja silmät palaen kuuntelemme tarinointia kymmeniä vuosi sitten tapahtuneesta Atlantin ylityksestä. S/y Marimekko -veneen kippari Leena Bergenheim istuu kanssamme ja muistelee sitä energiaa ja periksiantamattomuutta, millä heidän tiimi vei hanketta eteenpäin. Samalla meille selviää, mistä heidän projekti aikoinaan sai alkunsa. Heillä oli takana jo kokemusta yhdessä tekemisen voimasta Havaijin maratonilta ja sitä ennenkin, osa heistä oli puuhanaisina Naisten Kympillä. Purjehduskokemusta heillä ei ollut juurikaan hankkeen syntyessä, joten heidän valmistautuminen olikin astetta haastavampi. Innostus oli sitäkin suurempi. Maratoni oli juostu epäilyistä huolimatta. Atlantin yli purjehdus oli sopiva jatkumo sille. Pieni haastekin heillä oli, kukaan ei juurikaan osannut purjehtia. Ja hupsista heijaa, eka purjehdusprojekti, Atlantin ylitys. Arvostan näitä rohkeita naisia. Heissä on esimerkkiä tarpeeksi myös meidän tiimille.

Leenan Atlantin ylityskokemuksista välittyi vahvasti meren voima ja meren lumo samanaikaisesti. Samat tunteet vetävät meitäkin noille isoille merille. Siellä voi tunteilla, mutta tositoimissa ei tunteille ole varaa. Meri nöyryyttää ja opettaa, siellä ollaan meren ehdoilla.

Imemme itseemme hänen fiiliksiään yhdessä tekemisen riemusta, onnistumisen tunteista ja itseensä uskomisesta monen haasteen edessä. Kuulosti tutulta, aikataulutukset ja kiireet, perhe-elämän sovittaminen, tiimidynamiikan toimivuus ja monet muut asiat. Yksi asia heillä tuntui olleen paremmin, hankeen rahoitus. Vaikka ei meilläkään ole huonosti, kiitos lukuisille yhteistyökumppaneille siitä. Hankkeemme rahoitus vaatii vielä kuitenkin loppukirin ennen kuin ollaan sen suhteen maalissa ja sitten pääsemme keskittymään täysillä itse asiaan.

Onko mikään muuttunut tässä välillä? Valmistautumisen suhteen mennään saman ohjelman mukaan, jossa ainakin turvallisuusvarusteet ovat parantuneet ja turvallisuuskoulutukset ovat tehokkaampia. Isoin muutos on varmasti vene-elektroniikassa. Mutta merenkulun perinteiset tavat päästä maaliin olivat silloin varmasti yhtä toimivia ja ovat tärkeitä meidänkin seikkailussa, vaikka nykyelektroniikka onkin meillä hyvänä lisänä. Leenan
Marimekko -tiimin koko seikkailu on luettavissa kirjasta Neitsytmatka.

 

Leenan Marimekko -tiimi ylitti Atlantin ensimmäisenä suomalaisena naisistona osallistuen Caribean Race -kisaan. Me ylitämme sen toisena suomalaisena naisistona ja samalla osallistumme ensimmäisenä suomalaisena naistiiminä Atlantic Rally for Cruises -kisaan.

Ihmettelimme Leenan kanssa, miksi 30 vuoteen ei ole ollut suomalaista naistiimiä missään Atlantin ylityskisassa. Vai onko? Norjalaisia, ruotsalaisia ja saksalaisia naisistoja on ollut useitakin vuosittain ARC:ssä. Miksi ei suomalaisia? Ehkä vastaus löytyy, kun ensin itse kisaamme sen. Tai ehkä rohkaisemme muitakin naisistoja tarttumaan tuohon haasteeseen.

Leenalla oli huipputiimi ja suoritus oli huikea. Meillä on ainakin huipputiimi, suoritus on vielä edessä. Hiomista ja säätämistä riittää. Samat haasteet ja sama sähinä ja pöhinä kuin heilläkin 30 vuotta sitten. Naisenergialla ja yhdessä tekemisen voimalla mennään ja periksi ei anneta.

Kippari Raija