Kohti vastuullista purjehduskesää

Kotimaan purjehduskesä tekee jälleen tuloaan, auringon säteet lämmittävät jo mukavasti iholla, ja meri sulaa pikkuhiljaa. Ocean Leiditkin suuntaavat pian seikkailuiltaan Karibialta ARC Europen mukana kohti kotisatamaa ja Suomen vesiä. Kesää odotellessa onkin taas hyvä luoda jälleen katse kestävään ja vastuulliseen purjehdukseen. Itämeri voi tutkimusten mukaan hiukkasen paremmin: on uutisoitu, että Suomenlahden fosforikuormitus on vähentynyt tällä vuosituhannella yli 60 prosenttia. Merentutkimusalus Aranda toi kuitenkin talviseurantamatkaltaan vakavan viestin Itämereltä. Sen mukaan fosforipitoisuudet ovat nousseet. Perämerellä ne olivat tammikuussa mittaushistorian korkeimpia ja Selkämerelläkin poikkeuksellisen korkeita (HS 18.2.). On siis edelleenkin erityisen tärkeää, että itse kukin kantaa kortensa kekoon paremman Itämeren puolesta.

Mitä kaikkea Ocean Leideillä on jo useamman kauden jatkuneeseen Perintönä puhdas meri – teemaan liittyen suunnitteilla? Täällä kotimaassa elokuisen Itämeripäivän suunnittelu on jälleen pikkuhiljaa käynnistynyt. Josko vihdoin pääsisimme toteuttamaan jo parin vuoden takaisen ja pandemian takia siirtyneen yhteisen Itämeripäivän merentutkimusalus Arandan ja muiden toimijoiden kanssa. Pohdimme myös mitä kaikkea voisimme Perintönä puhdas meri – projektimme yhteydessä tulevan kesän aikana tehdä, ja löytäisimmekö vielä uusia tapoja auttaa Itämerta yhdessä. Jos haluat tehdä yhteistyötä kanssamme, ethän epäröi olla yhteydessä meihin! Vastuullinen veneruoka, ruokahävikin minimointi sekä kierrätys ja lajittelu jatkavat luonnollisesti edelleen vahvasti mukana toiminnassamme ja osana purjehduksiamme. Hyviä vastuullisia ruokareseptejä onkin kertynyt purjehdusten varrella jo huima määrä – ehkäpä olisi aika vihdoin julkistaa niitäkin teille uskollisille ja ahkerille seuraajillemme.

Päätimme myös yhdessä toteuttaa Ocean Ladies For Cleaner Seas -blogisarjan eli julkaisemme seuraavien kuukausien aikana neljä blogia vastuulliseen purjehdukseen ja merten hyvinvointiin liittyen. Luvassa on myös meribiologin vierasblogi aiheeseen liittyen, joten kannattaa ehdottomasti pysyä kuulolla ja seurailla Ocean Ladies -sivustoa. Tässä maailman myllerryksessä tuntuu jotenkin rauhoittavalta, kun voi välillä keskittyä hyviin pieniinkin asioihin ja positiivisten juttujen odotukseen.

Tulemme myös jatkamaan merkityksellistä meriveden laadun mittaamista ja tulosten raportointia Suomen Ympäristökeskukselle. Tästä on tullut jo niin rutiininomainen toimenpide kesäpurjehduksillamme, että se halutaan ehdottomasti pitää matkoilla mukana.

Ja muistetaanhan se, että veneillessä meitä koskevat paitsi jokamiehen oikeudet myös velvollisuudet. Saamme nauttia ainutlaatuisesta Itämerestä ja sen kauneudesta, mutta tämä tuo mukanaan myös velvollisuuksia, jotta tulevat sukupolvetkin voivat kokea ja nähdä sen erityislaatuisuuden. Lisätietoa jokamiehenoikeuksista ja -vastuista löydät esimerkiksi täältä: Retkipaikka Jokamiehen oikeudet

Nautitaan yhdessä aalloista ja tuulen tuiverruksesta!
Ocean Lady Sari