Huipputiimi

Olen miettinyt monet kerrat tiimityötä ja millaisia haasteita ja toisaalta onnistumisen tunteita se voi tuoda mukanaan. Oma kokemukseni tiimityöstä perustuu hyvin erilaisiin kokoonpanoihin: tanssijoukkuevalmennukseen, erilaisiin tutkimusprojekteihin ja omaan tiimiin työyhteisössä. Nyt on ympärillä uusi tiimi, Ocean Ladies. Mitä yhteistä näillä kaikilla tiimeillä on? Mikä tekee niistä toimivia, tärkeitä, hauskoja ja onnistuneita? Miksi niistä tulee lopulta elämän merkkipaaluja? Mieleen nousee ainakin yksi keskeinen syy: me-henki, joka syntyy tahtotilasta, vahvasta sitoutumisesta yhteiseen tavoitteeseen sekä yhteisestä innostuksen kohteesta.

Tiimissä on yleensä monia hyvin erilaisia ihmisiä, intorvertteja, ekstrovertteja, puuhakkaita, mietteliäitä, kovaäänisiä ja hiljaisia. Kaikkia kuitenkin yhdistää rohkeus hypätä mukaan ja halu osallistua tavoitteen saavuttamiseen, josta kukaan ei tiedä etukäteen, miten kaikki tulee menemään. Me-henki ei kuitenkaan synny itsestään, vaan jokaisen pitää muistaa sisäistää sen tärkeys ja tehdä aktiivisesti työtä sen eteen. Jokaisella on oma tapansa panostaa, koska kaikilla on omanlaisensa vahvuudet. Äärimmäisen tärkeää on myös, että kaikki tuntevat ylpeyttä ja iloa omasta tiimistään. Kunnon ropsaus suojelunhalua omaa tiimiä kohtaan on myös arvokasta. Jos kaikilla on tahtotila panostaa, ja hyvästä me-hengestä saadaan vähitellen kiinni, tiimi voi yltää uskomattomiin saavutuksiin. Puhumattakaan siitä, että jokainen saa palkkioksi tekemisen ja onnistumisen iloa sekä ihmisiä, joiden kanssa jakaa tämä ilo! Sanonta ”jaettu ilo on kaksinkertainen ilo” ei ole syntynyt turhaan. Me-hengen ja hyvän tiimityön avulla saavutetaan tavoitteet, mutta ne auttavat myös selviämään eteen tulevista vaikeuksista. Tiimi, jolla on me-henkeä, ei lannistu, ei luovuta eikä anna eteen tulevien vastoinkäymisten päihittää itseään. Päinvastoin, tiimi tukee niitä jäseniään, jotka hetkittäin kaipaavat tukea, nostaa vajoavat pinnalle ja saavuttaa aina enemmän kuin kukaan tiimin jäsenistä yksin.

Purjehdusprojekteissa veneessä viikkokaupalla tiiviisti oleminen voi olla tiimiläisille haaste. Mutta se ei suinkaan ole ainoa haaste. Merkittävä osa työstä tapahtuu jo etukäteen kuivalla maalla. Silloin tapahtuu käytännön järjestelyiden lisäksi juuri me-hengen rakentaminen. Hioudutaan yhdessä kaikkiin koitoksiin. On tärkeää antaa tälle aikaa ja panostusta jo projektin alusta lähtien; miettiä mitä juuri minä voin me-hengelle tehdä ja muistaa antaa kiitosta toisille siitä mitä he tekevät. Pienikin ajatus tai sana voi olla tärkeä. Pienillä teoilla tsempataan toisia.

Nyt on kaikilla vaikea tilanne menossa. Koko maailma on yhtäkkiä epävarma, jopa pelottava. Lähes kaikki menettävät jotain, jotkut hyvinkin paljon. Vähintään monet suunnitelmat ja haaveet ovat kaatuneet, siirtyneet tai vellovat epävarmassa tilassa. Juuri tällaisessa tilanteessa tahto ja me-henki tulevat kipeästi tarpeeseen. Kaikki, jotka nyt odottelevat kotona tulevaisuutta: muistattehan omia tiimejänne töissä ja harrastuksissa. Pidättehän kiinni niistä kaikista upeista ihmisistä, jotka tsemppaavat erillään, mutta silti kanssanne yhteisten haaveiden ja suunnitelmien puolesta. On tärkeää olla lähellä, vaikka onkin kaukana. Hyvä tiimi tuo järjestystä kaaoksen keskelle ja antaa uskoa tulevaan. Asiat tulevat toteutumaan joko yhdellä tai sitten jollain ihan muulla tavalla.

Hyvä tiimi on hyvästä me-hengestä tehty. Yhdessä olemme vahvempia kohtaamaan uusia haasteita. Periksi ei anneta!

Soili, Ocean Lady

Nollameridiaani ylitetty