Esittelyvuorossa Tiia

Olen porilainen tapaveneilijä, joka on ikänsä veneillyt perheensä kanssa. Meidän perheellämme on aina ollut moottoriveneitä ja on edelleen. Veneilemme sekä Porin edustalla merellä, että Säkylän Pyhäjärvellä. Purjehtimiseen olen tutustunut purjehduskurssien kautta.

Porin Navigaatioseura on ollut tärkeässä roolissa omassa veneilijän urassani. Kävin saaristo-rannikko- ja avomerikurssit isäni kanssa kaikki putkeen ja osallistuimme ahkerasti myös navigointikilpailuihin. Vuodesta 2009 lähtien olen toiminut myös Suomen Navigaatioliiton navigoinnin opettajana. Opetan pääosin rannikkomerenkulun kursseja, mutta myös muita navigointi kursseja. Olin myös useamman vuoden Porin Navigaatioseuran kommodorina ja kuulun edelleen seuran hallitukseen.

Olen koulutukseltani energiatekniikan DI ja päiväni vietän koulutusta vastaavissa töissä. Vedenkeitto on siis pääasiallinen toimenkuva, joten elementti on sitäkin kautta tuttu. Päivittäiset vedet ovat tosin suolavapaita, niin tämä suolainen ulottuvuus tuo hyvää vaihtelua. Työn ohella olen myös opiskellut ammatillisen opettajan pätevyyden, joten ihan hetken mielijohteesta opettamisen parissa viihtymisessä ei taida olla kysymys.

Purjehtimaan lähdin isäni ja mieheni kanssa Segelföreningen i Björneborg:n purjehtijakurssin kautta. Karsimme kurssilla ennakkoluulojamme purjehdusta kohtaan ja jäimme koukkuun. Omaa purjevenettä emme ole kuitenkaan hankkineet. Olemme todenneet, että moottoriveneet riittävät, koska aika näin ruuhkavuosina ei.

Molempia lapsiani olen veneilyn lisäksi yrittänyt kannustaa myös purjehduksen pariin. Tytär olikin viime kesänä ensimmäisellä Säpin Seudun Purjehtijoiden purjehdusleirillään ja on kuulemma menossa myös ensi kesänä uudelleen. Navigaatioseuran järjestämä saarileiri alakoululaisille on toiminut myös hyvänä ponnahduslautana lapsillemme niin purjehduksen kuin muunkin veneilyyn liittyvän hauskan yhdessä tekemisen kautta. Olen saanut kunnian toimia leirinjohtajana vuodesta 2016 lähtien, joten lapsemme pääsivät näihin ympyröihin mukanamme jo vähän ”alaikäisinä” taaperoina. On ollut hienoa seurata aitio paikalta, miten veneilyn saloihin kasvetaan.

Luonteeltani olen helposti innostuva ja lähden kaikkeen mukaan yleensä täysillä ja suuret tavoitteet mielessä. Jo ala-asteella, kun opettelin nypläämään pitsiä tätini opastuksella, lähdin ensimmäisenä työnäni tekemään taulua. Pienillä reunapitseillä harjoittelu ei kiinnostanut, mistä kuulemma yleensä lähdetään liikkeelle. Käsityö harrastus on seurannut mukana koko elämän.

Olen yleensä monessa mukana ja harrastan myös liikuntaa monipuolisesti. Vuosien aikana on tullut tutuksi voimistelu, laskuvarjourheilu, itsepuolustuslajit, latinalaistanssit, suunnistus ja lumilautailu. Tänäkin keväänä minut voi bongata myös maanantairasteilla meren rantojen lisäksi.

Oppilaitteni innostamana lähdin mukaan Ocean Ladies jäsenpurjehduksille ja sitä myötä olen nyt mukana ydintiimissä suunnittelemassa maailman merien valloittamista. Ihanassa joukossa on paljon energiaa toteuttaa unelmia.

Tiia Niemi
Ydintiimin jäsen