Esittelyvuorossa Satu T

Ensikosketukseni purjehdukseen tapahtui partiossa 80-90-lukujen taitteessa Etelä-Karjalassa. Lippukuntamme omisti pienen puisen purjeveneen, jolla purjehdimme Saimaalla ja Pieliselläkin saakka muutamana aktiivisena purjehduskesänä. Plottereita tai muita elektronisia kartta- tai navigointilaitteita ei ollut. Aikuisiakaan ei usein ollut matkassa mukana. Vain joukko omatoimisia ja innokkaita nuoria varusteinaan kompassi, paperikartat, maalaisjärki ja parviäly. Kaikki oli jännittävää ja aina tuuli oikeasta suunnasta ja aurinko paistoi. Tietenkin.

Aktiivisen partiotoiminnan päätyttyä taukosi myös purjehdus. Purjehdus ei kuitenkaan koskaan jättänyt minua rauhaan, vaikka olin jo ennättänyt ajatella, ettei se ”voi olla minua varten”. Näin ajattelin, kunnes törmäsin vuonna 2019 Esa Kalervon Baltic Cruisingin purjehduskursseihin ja Ocean Ladyihin!

Aktivoiduin siis purjehduksen kanssa uudelleen vuoden 2019 keväällä pitkän jahkailun ja noin 30 vuoden tauon jälkeen. Tuttavani vinkistä kävin Baltic Cruisingin purjehtijakurssin ja muita purjehduksia. Pääsin nopeasti jyvälle perusjutuista ja gastin tehtävistä ja sama nuoruuden intokin löytyi nopeasti rakkaan asian äärellä. Keväällä 2020 liityin Ocean Ladyihin ja koronakesä 2020 veikin minut jo auttamattomasti mennessään mukaan aktiivitoimintaan purjehduksen pariin. Nyt suoritan mahdollisuuksien mukaan loppuun saaristo/rannikko/avomerinavigoinnin tutkintoja ja muita purjehdukseen ja vesilläliikkumiseen liittyviä opintoja ja kursseja. Kiire minulla ei ole, teen omassa tahdissa.

Olen Ocean Ladies -ydintiimin jäsenistä tuoreimpia ja purjehduksen suhteen kokemattomin, mutta kompensoin kokemuksen puutteen asenteella, motivaatiolla ja iloisuudella sekä aktiivisella otteella uuden oppimiseen. Aina valmiina!

Tuoreena tiimin jäsenenä ja aloittelevana purjehtijana olen myös miettinyt paljon omaa rooliani veneessä ja tiimissä; mihin hommaan sovellun, missä tehdävässä voin parhaiten tukea tiimiä ja toisaalta kasvaa kohti omaa täyttä potentiaalia. Sen tiedän, että minulla on purjehduksesta paljon opittavaa ja se on aivan mahtavaa!

Tiimitoiminnassa (ja elämässä muutenkin) minua inspiroi ja motivoi oikeudenmukaisuus, avoimuus ja esimerkillä johtaminen. Ocean Ladien aktiivinen ote Itämeren suojeluasioissa ja kampanjointi puhtaampien merien puolesta inspiroi myös minut mukaan teemaryhmän toimintaan. Oma aktiivinen rooli ”Ocean Ladies – For Cleaner Seas”” projektissa antaakin mahdollisuuden vaikuttaa suoraan omalla esimerkillä. Projektissa nostamme esiin luontoa ja ympäristöä säästäviä valintoja, erityisesti huviveneilyn näkökulmasta. Puhdas luonto kuuluu kaikille ja sitä voivat kaikki omilla teoillaan edistää!
**

 

Olen kiinnostunut lähes kaikesta. Oikeasti. Luonteeltani olen ikuinen optimisti ja innostun helposti. Olen myös superempaattinen. Lähes kaikenlainen taide ja kulttuuri(t) saa minut syttymään. Erityisesti sydäntä lähellä ovat musiikki ja kirjat.

Ideaalimaailmassa (kun aikaa on käytössä loputtomasti) olen asioihin tarkoin paneutuva ja laatuhakuinen. Minua alkaa nopeasti ahdistaa jos asioita pitää tehdä kiireellä tai niihin paneutumatta. Pyrin aina ensin ymmärtämään kokonaisuuden, ennen kuin voin kunnolla alkaa paneutua yksityiskohtiin. Olen vahvasti intuitiivinen ja ”asiantuntijatyyppiä” siis.

Liikuntapuoli kulkee minulla jonkinlaisissa sykleissä. Nyt on menossa aktiivinen kausi. Käyn salilla nostelemassa painoja ja pyrin joogaamaan päivittäin. Liikunnallisuus ja lihasvoima ovat tärkeitä juttuja – ajatteli asiaa miltä kantilta tahansa, etenkin purjehduksen kantilta.

Purjehduksettomina vuosina olen ennättänyt tekemään kaikenlaista. Olen harrastanut salibandyä, sulkapalloa, florettimiekkailua, vapaauintia, taijia ja juoksua. Olen myös kokeillut rugbyä ja maastopyöräilyä.

Vuorivaelluksella Nepalin Himalajalla olen päässyt 5500 metrin korkeudessa kohtaamaan Mount Everestin silmästä silmään ja osoittamaan kunnioitukseni tuolle legendaariselle huipulle. Venäjän Elbrus-vuori ja Tansanian Kilimanjaro on käyty. Ecuadorissa tulivuori Chimborazo ja 5,000 metrin korkeus ei jättänyt kylmäksi sekään. Henkilökohtaista korkeusennätystä pitää Intian Himalajan Stok Kangri -vuori 6120 metrillään. Toiveena on rikkoa tuo ennätys vielä joskus tulevaisuudessa.
**
Vielä takaisin purjehdukseen. Suhtaudun purjehdukseen jotenkin filosofisesti. Sitä on vaikea selittää ja olenkin miettinyt sitä paljon. Se liittyy tilan, ajan ja avaruuden tunteeseen. Tunne on itseasiassa sama merellä ja vuorilla. Loputon kirkas tähtitaivas ja avaruus, horisontissa meri tai silmänkantamattomiin jatkuvat vuorijonot huippuineen ja vahva tunne tilasta ja ajasta – siinä maapallon pinnalla. Ja ihmetys. Tapio Lehtinen puhuu purjehduksessa vapauden illuusiosta. Itsellä se tunne on ennemminkin eksistentiaalinen. Merellä tai vuorella ihmisen suhde vallitsevaan ympäristöön korostuu ja pelkistyy. Aika tavallaan menettää merkityksensä ja oma elämä asettuu jatkumona ajan virtaan. Huhhuh!

Selvää on, että tavoitteenani on päästä mukaan Ocean Ladien Altantin ylitysnaisistoon tulevaisuudessa. Myös pohjoiset merialueet kiinnostavat, Norjanmeri ja Grönlanninmeri ja niin edelleen. Irlanti/Skotlanti-fanina haluaisi joskus kierrellä Britteinsaaria ja koluta Irlannin länsirannikkoa. Olen myös aikeissa tutustua kilpapurjehduksen maailmaan.

On superhienoa olla mukana tässä inspiroivassa ja monimuotoisessa purjehdustiimissä ja olla osana tukemassa Ocean Ladien hanketta kohti tulevia ARC kisoja ja maailman merien valloituksia!

Suurella sydämmellä – merille, perille.
Satu Toivonen
Ocean Lady, ydintiimin jäsen