Esittelyvuorossa Sari

Meri on aina ollut minulle tärkeä elementti vaikka olenkin syntynyt ja viettänyt lapsuuteni järven rannalla. Lapsuuteni kotiseudulla Kymenlaaksossa olin aina ensimmäisenä lähdössä vaarin mukaan soutuveneeseen kalastusretkelle soutajan paikalle. Tämä kuvastaa osaltaan myös intoani tehdä asioita, harvoin osaan vieläkään vain olla ja katsella vierestä. Vesillä liikkuminen on ollut aina mukana elämässäni vaikka purjehdusinto varsinaisesti syttyikin vasta muuttaessani työn perässä pääkaupunkiseudulle. Ensikosketuksen purjehdukseen sain alle kouluikäisenä Loviisassa tätini perheen veneellä, jolla he aina kesäksi purjehtivat Espanjasta Suomeen. Myöhemmin lukioaikana kesät kuluivat Loviisan Laivasillalla kahvilassa kesätöissä jännittäviä merimiestarinoita kuunnellen.

Aloitin HSS:llä purjelautailun harrastuksen, siitä siirryin myöhemmin purjehduksen puolelle. Treenasimme ja kisailimme pienimuotoisesti Elliot-luokan veneellä kolmen hengen naisistolla. Vaikka purjelautailu ja vauhdin hurma olivat hienoa, huomasin pitäväni silti enemmän purjehduksesta ja sen mukanaan tuomasta tiimityöskentelystä. Purjehdus onkin minulle aina ollut tiimityöskentelyä ja yhdessä tekemisen riemua sekä asioiden jakamista parhaimmillaan.

Talvella minut löytää usein tunturista hiihtelemästä tai hiihtoladuilta. Olen koko elämäni rakastanut talvea ja purjehdus tuli mukaan elämääni kun kaipasin jotain täyttämään sitä talven kaipuuta, jota muutoin koin. Ja ei ollenkaan huono harrastus ollutkaan. Purjehduksen kautta olen tavannut upeita ja innostavia ihmisiä, oppinut paitsi purjehduksesta, niin myös paljon itsestäni. Suorittajaluonteeni opettelee edelleen matkapurjehdusta ja sitä, ettei koko ajan tarvitse olla tekemässä jotakin. Se tunne kun voi vain tuntea tuulen vireen kasvoillaan ja nauttia matkasta, ilman välttämättä sen kummempaa päämäärää. Ja mitä tulee purjehdukseen, en usko, että koen koskaan olevani perillä!

Purjehduksessa minua viehättävät monetkin asiat. Ongelmanratkaisukyky kehittyy, kilpailuvietti herää, lisäksi täydellinen purjetrimmi ja onnistumisen tunteet saavat hymyn kasvoille. Ja eritoten purjehduksen monimuotoisuus ja mahdollisuus kehittyä, uutta opittavaa ja kehittymisen paikkoja purjehduksessa riittää. Myös Atlantin ylitys on yksi haaveistani. Sydämessä asustelee tuo kaipuu lähteä valtamerelle ja kokea se sama vapauden tunne, joka syntyy myös vuorilla tai tuntureilla kulkiessa.

Purjehduksen lisäksi muutkin vesilajit ovat lähellä sydäntä. Olen onnellinen, että olen päässyt näiden lajien kautta upeisiin paikkoihin – melomaan Grönlantiin tai surffaamaan Meksikon ja Indonesian aalloilla. Vesilajien lisäksi jooga on minulle rakas harrastus, valmistuin myös juuri joogaohjaajaksi. Jooga on mukana kuitenkin vain harrastuspohjalla tällä hetkellä, sillä elämäni täyttää niin moni muu asia. Jooga on toki liikkuvuuden kannalta loistava harjoitusmuoto myös purjehdusta tukevana lajina, tasapainosta ja vahvasta coresta kun on paljon hyötyä myös kansityöskentelyssä.

Arvostan luontoa suuresti ja siitä syystä Ocean Ladies – Perintönä puhdas meri on minulle erittäin merkityksellinen projekti. Emme yksinkertaisesti voi jatkaa luonnon kuormittamista samaan malliin vaan siihen on tultava muutos. Olen onnellinen, jos omalla pienellä panoksellani edes jossain määrin voin siihen myönteisellä tavalla vaikuttaa. Luonto on vahvasti läsnä purjehduksessa ja siinä samalla pääseekin näkemään ja kokemaan ilmastonmuutoksen vaikutukset. Jäätikköalueilla liikkuessa on surullista huomata, kuinka niiden sulamisvauhti on viime vuosina lähtenyt totaaliseen kasvuun. Vastaavasti omat parhaat purjehdusmuistot taas liittyvät ehdottomasti juuri niihin hetkiin, kun olen päässyt kokemaan luonnon läsnäolon herkimmillään valaiden, hylkeiden tai muiden upeiden eläimien käydessä näyttäytymässä matkan teon ohessa. Unelmoin purjehduksista arktisilla vesillä ja eräs haave, joka ilman Covid19-rajoituksia olisi jo toteutunut, on randohiihto yhdistettynä purjehdukseen Norjan upeaa rannikkoa kierrellen. Tässä yhdistyvät kaksi minulle rakasta harrastustani.

Tämä yhteinen matka ja projekti Ocean Ladien kanssa tulee taatusti olemaan täynnä unohtumattomia hetkiä, lukuisia auringon nousuja ja laskuja, upeita maininkeja, valloittavia maisemia ja toinen toistaan hienompia kokemuksia. Toisinaan vauhti kiihtyy ja välillä eteenpäin matkataan rauhallisemmin. Koko ajan kuitenkin yhdessä iloiten ja toisiamme tukien. Silloin tällöin kyytiin nousee myös uusia tuttavuuksia. Tällä matkalla ei ole epäonnistumisia, vaan yhteisiä oppimiskokemuksia ja yhdessä tekemisen riemua. Olen onnellinen, että saan olla mukana!

Sari Heinonen
Ocean Lady