Esittelyvuorossa Marjaana

Monien hyvien asioiden juuret vievät lapsuuden kokemuksiin. Isäni oli legendaarinen Saimaan vesistön ihailija, joka vietti äitini kanssa lukuisia kertoja kesälomiaan 10-metrisellä puisella moottorijahdillaan tutustuen laajan vesistön tarjoamiin reitteihin ja luonnon satamiin. Myöhemmin isä hankki mökkiveneeksi pienemmän moottoriveneen ja Vikla-kevytpurjeveneen. Pääsimme sisarusteni kanssa monille saari- ja kalastusretkille mukaan, ja joskus myös hetkeksi ohjaamaan veneitä. Upea tunne. Noista hetkistä alkoi oma innostukseni veneilyyn. Monta kertaa kuvittelin kotirannassa veneen ruorissa tai purjeveneen pinnaa pidellessä seilaavani maailman ympäri. Mielikuvitusmatkoilla kohtasin monenlaisia seikkailuja. Niistä lähes kaikki päättyivät onnellisesti.

Veneilyni jatkui merimelonnan ja kevytpurjeveneilyn parissa ja myöhemmin oman perheeni kanssa rannikko- ja saaristomerellä purjehtiessa. Kävin saaristolaivurikurssin ja joitakin muitakin purjehduskursseja. Eipä aikaakaan, kun kuvioihin ilmestyi Sailing Ladies. Liityin seuraan ja kokeneen kipparimme Raijan opastuksella pääsin purjehtimaan oikeasti maailman merillä – Välimeri, Karibia, Itämeri. Pääsin myöhemmin mukaan myös Ocean Ladies-seuraan. Vaikka olen ehtinyt elämässäni nähdä monenlaisia merimaisemia, silti ihastun Suomen kauniiseen saaristomereen aina uudestaan. Minusta se on lähes kauneinta maailmassa.

Huomaan aika usein liittäväni veneilyyn myös kalastuksen. Hieman enemmän akrobatiaa vaatii kalastus purjeveneessä, mutta oma lukunsa onkin sitten kanootissa vetouistelu. Siitä ei sen enempää.

Miksi purjehdus? Siinä on vain jotakin niin kiehtovaa. Tunnen, että olen lähempänä luontoa ja luonnon voimia. Purjehtimaan lähtiessä tuntuu, että iso osa arjen haasteista jää kotisatamaan. Keskityt vain sen hetkiseen tilanteeseen, johon saattaa tulla yllättäviäkin muutoksia. Nautin siitä, kun tuuli tarttuu purjeisiin ja vene liukuu aalloilla luonnon ehdoilla – tunne siitä, että olet yhtä luonnon kanssa. Elävästi mieleeni on jäänyt Karibialla kuunari Helenan kannella nukutut yöt purjepussien päällä. Lempeä, lämmin tuulenvire. Katsot kirkasta tähtitaivasta, joka kaareutuu suojaavasti yllesi. Mikä ihana rauha.

Ajattelen, että meren ja luonnon kunnioitus tulisi olla aina mukana valinnoissamme. On turha lähteä mittelöimään voimiaan luontoa vastaan. Historia osoittaa, että jäämme siinä aina toiseksi ja aiheutamme toimillamme vain vahinkoa. Purjehtiminen itsessään samoin kuin purjehtiminen tiimissä ovat itselleni arvokkaita myös oppimisen kannalta. Jokaisella tiimin jäsenellä on oma tärkeä roolinsa, tehtävänsä ja vahvuutensa. Entisenä kilpaurheilijana haluan kannustaa muita ja itseäni saavuttamaan tavoitteet yhdessä. Tiimi on juuri niin vahva kuin sen jokainen jäsen. Huomioimalla ja kannustamalla kaveria yleensä saavutetaan tavoitteet ja voitetaan haasteet.

Olen mukana Ocean Ladies- tiimissä ja Puhdas Meri-projektissa, koska yhdessä voimme vaikuttaa siihen, että maailma olisi parempi ja puhtaampi paikka paitsi itsellemme myös tuleville sukupolvillemme.

Marjaana Suutarinen
Ocean Lady