Blue Ocean Baltic 600 Race 2021 – vaativa avomeripurjehduskisa Itämerellä

Pisin ja sen myötä myös haastavin avomerikisa Itämerellä starttasi 3.6.2021 Helsingistä. Kisa toteutettiin kutsukilpailuna ja Ocean Ladies sai kunnian olla mukana kisan ainoana naisistona. Tässä pilottikisassa oli mukana kahdeksan venekuntaa. Baltic 600 kilpailu on uusi Itämeren alueella ja tavoitteena on järjestää se vuodesta 2022 lähtien joka toinen vuosi. 645 merimailin reitti kulkee Itämeren pohjoisosaa pitkin Almagrundetille, kiertää Gotlannin eteläpään ja päätyy takaisin Helsinkiin.

Kilpailun vahvistumista jännitettiin lähes viime hetkille asti ja kisaa edeltävät päivät käytettiin treenaamiseen sekä muuhun valmistautumiseen kisatiimin kanssa. Käytiin läpi purjeet, treenattiin tiimin toimivuutta ja spinnun ajoa kahdella puomilla sekä varusteltiin venettä kuuden päivän yhtäjaksoiseen purjehdukseen kesäisellä Itämerellä.

Lähtöpäivänä oli jännitystä ilmassa. Kipparia juoksutettiin haastatteluissa, Raija pääsi esiintymään MTV3:n uutisiin yhdessä Mikko Leppilammen kanssa ja samassa yhteydessä myös Carissan manöövereitä kuvattiin taustoituskuvaa varten Löylyn edustalla. Klo 19 veneet olivat vihdoin starttilinjalla. Tuuli oli jo tässä vaiheessa laantumassa ja startti ei ollut kohdallamme paras mahdollinen. Zero ja Fuji menivät omia menojaan ja muut tulivat hieman tasaisemmin perässä. Ensimmäisten vuorokausien aikana vauhtimme oli välillä vain 0 solmua, välillä päästiin genaakkerin avulla jopa päälle 6 solmun. Keskimäärin eteneminen oli kuitenkin kohtuuttoman hidasta ja kevyt tuuli loi todella omat haasteensa varsinkin menomatkalle. Vahtivuorot pyörivät kahdessa ryhmässä, yöllä 4 tunnin vuoroissa ja päivällä 3 tunnin vuoroissa. Päivällä tarkeni hyvin purjehtia kevyissä vaatteissa mutta yöllä lämpö laski sen verran, että toppaa saikin sitten pukea päälle. Ja kuinka upeista auringon nousuista ja laskuista matkan verralla pääsimmekään nauttimaan. Taivaan värit olivat kuin suoraan taidenäyttelystä! Välillä meren pinta oli aivan rasvatyyni, mutta ylätuuli kuljetti meitä kuitenkin hyvää vauhtia eteenpäin. Muita purjeveneitä näkyi harvakseltaan, välillä vilahdus horisontissa kilpakumppaneistamme, mutta rahtilaivoja sen sijaan oli liikenteessä sitäkin enemmän.

Almagrundet saavutettiin vihdoin sunnuntai-iltana 6.6. klo 19.46.48. Ensimmäiselle varsinaiselle välietapille saatiin synnytettyä jopa pientä kilpailuhenkeä muutaman kilpakumppanin kanssa. Olimme saavuttaneet Miss Foxya ja Sokeria ehkä hieman paremman reittivalinnan ja merituulien ansiosta. Alman ohitus suoritettiin riemun kiljahduksin ja sen kunniaksi skålattiin rommihuikalla. Almalta jatkoimme vielä matkaa kohti Gotlannin pohjoisosaa mutta seuraavana yönä noin klo kolmen aikaan jouduimme tekemään harmillisen päätöksen kisan keskeyttämisestä. Saman joutuivat tekemään monet muutkin venekunnat. Tuuliennusteet eivät edelleenkään näyttäneet kovin lupaavilta loppumatkan osalta ja koko reitin kiertäminen olisi vienyt reilusti enemmän aikaa kuin alkuperäinen arvio oli. Tähän emme olleet varautuneet.

Huolimatta siitä, että kisa jäikin kesken, kokemus oli kullan arvoinen. Yhteisen tavoitteen eteen ponnistelu osoitti, että tiimihenki on meillä aivan huippu. Vaikka väsymys lyhyiden unien takia aika ajoin alkoikin painaa ja aiheutti välillä pientä stressin purkautumistakin, kaikesta selvittiin yhdessä. Myös maatiimimme oli hengessä mukana, ihania tsemppiviestejä tipahteli puhelimeen tuon tuosta. Ryhmähenki myös muiden veneiden kanssa oli hieno, viestejä ja kuulumisia vaihdettiin kippareiden whatsapp – ryhmän ja VHF:n kautta. Kaikki kun pinnistelivät tuon saman pläkäongelman kanssa. Ilman tuulta on kovin vaikea purjehtia ja tämä olikin tällä kertaa se kisan haastavin osuus.

Kotimatka sujui osittain helpottuneissakin tunnelmissa. Matkan varrella pysähdyimme Jussarössä jaloittelemassa ja poimimassa roskia ja samalla pidettiin pientä briiffiä tiimin kanssa. Vahtivuoroissa purjehtien yhteistä aikaa on kovin vähän ja tiimiläisillä on halu jutella myös koko tiimin kesken. Ocean Ladies arvot saivat reissulla aivan uuden merkityksen; mitä iloa saimmekaan kokea vastuullisuusteeman ympärille koostetussa kisassa, naurua riitti ja kuinka rohkeasti kaikki tiimissä tarttuivat erilaisiin haasteisiin matkan ja kilpailun varrella. Maileja kertyi kaikkiaan noin 500 M mutta kokemusta sitäkin enemmän.

Hieman vajaan 6 vuorokauden purjehduksen jälkeen keskiviikkona 9.6. klo 06.00 saavutimme kotimatkamme etapin Marina Bayn juuri sopivasti aamiaisaikaan. Suuri kiitos kisajärjestäjille Ocean Racing Alliance (ORA), Nyland Yacht Club (NJK), Finnish Ocean RacingAssociation (FORA) and Helsingfors Segelklubb (HSK) hienosti organisoidusta kisasta ja tiimileideille mahtavasta yhteisestä kokemuksesta, tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia seikkailuja!

Sari, Ocean Lady