Eikö Sua pelota?

No totta maar! Tietysti mua pelottaa.
Mutta eihän asioita voi jättää tekemättä vaan sen takia, että pelkää.
Miten paljon sitten jäisikään tekemättä. Olisiko teatteria, pidettäiskö yhtään esitelmää tai seminaaria? Lentäisikö kukaan mihinkään?

André Noël Chaker kirjoittaa uudessa kirjassaan, että suomalainen pelkää kaikkein eniten puhumista. Enemmän kuin susia tai karhuja. Enemmän kuin hirvikolaria.

Ihmisen suurin pelko onkin häpeän tunteen pelko. Mokaaminen. Ei sudet, hirvikolarit eikä terveydenmenetys, vaan mokaaminen. Ja mokaamiseenhan tässä projektissa on mainiot mahdollisuudet, moneen kertaan. Projektimme kestää ainakin puolitoista vuotta, siinä on monta erilaista puuhaa ja pohdittavaa, tapahtumia ja julkisia esiintymisiä. Mitäs mentiin laittamaan itsemme alttiiksi arvostelulle.

Kumpi siis pelottaa enemmän; ison meren ylitys vai mokaaminen? Se että hankkeemme kariutuisi, rahanpuutteeseen tai naisiston karkaamiseen? Se, ettei projektia sitten kuitenkaan pystyisi toteuttamaan tavallisen ihmisen arkielämän ohessa? Se, että matkasta pitäisi luopua kun koko maailmalle on jo kerrottu – vai Atlantin horisontin tummentava myrsky?
Tämä matka on täynnä pieniä pelkoja, niin häpeän tunteen kuin myrskynkin kohtaamisia.

Olen ajatellut asian niin, että projektin varrella jokaisen pienen pelon kohtaaminen kasvattaa kohtaamaan sen seuraavan vähän suuremman pelon. Ja 25.11.2018 Las Palmasissa olen sitten kasvanut valmiiksi kohtaamaan Atlantin ylittämisen pelon ja se on toivottavasti kutistunut hallittavan kokoiseksi.

Rohkeus ei oikeastaan olekaan pelon poissaoloa vaan tunne siitä, että jokin on tärkeämpää kuin pelko. Eikö oikeasti aika moni asia olekin tärkeämpi kuin pelko?

Ja minä, joka pelkään melkein kaikkea ja koko ajan, pohdinkin, että olisiko niin, että jos kohtaa oikein ison pelkonsa, niin sitten mikään ei enää pelottaisi? Tai pelottaisi ainakin tosi paljon vähemmän?

Atlantin ylittäminen ei taida sittenkään olla minulle se suurin pelko. Häpeän pelonkin kanssa osaan elää. Oikeat pelkoni koskevat ihan muita asioita.

Mitä sinä tekisit, jos et pelkäisi?

Pia Siukosaari
Ei niin peloton matruusi

Ja nyt pelottaa, että joku vielä lukeekin tämän jutun.