Ocean Ladies -purjehduskesän 2020 tilinpäätös

Statistiikkaa
– Veneitä käytössä: 5 (Swan441, Swede55, Inferno31, Salona45, Swan65)
– Purjehduspäiviä: 95
– Purjehtivia naisia: 82
– Merimaileja: yli 2000

Koronakevään 2020 kurimuksessa oli pitkään epäselvää päästäänkö kesällä vesille ollenkaan, vai jäisikö meiltä kokonainen kausi väliin siinä epävarmassa maailmantilanteessa. Mutta päästiinhän me. Ja mikä purjehduskesä siitä tulikaan! Iloisella naisenergialla purjehdimme Suomenlahtea ja Saaristomerta ristiin rastiin kesäkuusta lokakuulle.

Saimme niskaamme sadetta ja paahtavaa aurinkoa. Jouduimme jäämään laituriin tuulen viuhuessa myrskylukemissa ja käynnistämään koneen peilityvenessä. Käytimme kakkosreiviä tiukassa sivuvastaisessa ja nostimme genaakkerin leppoisassa sivumyötäisessä. Olimme merialueilla yksin ja välillä taas väistelimme kymmeniä veneitä ruuhkaisilla väylillä. Tutkimme Itämeren tilaa satamissa ja veneilimme vastuullisesti merta ja luontoa kunnioittaen. Levitimme tietoutta meremme tilasta ja siitä, mitä jokainen meistä voi tehdä sen eteen.

Alla on muutamia TOP3-listoja viime kesän purjehduksilta. Hauskoja sellaisia, ei liian vakavasti laadittuja. Tällaiset listat ovat aina varsin subjektiivisia, joten saat mielellään olla eri mieltä tuloksista. Kommentoithan, jos joku listaus meni hutiin tai jos jotain jäi puuttumaan.

TOP3 purjehduspäivät

1. Jurmo – Maarianhamina 28.9.
72 mailia itätuulessa ulkomeren kautta Jurmosta Maarianhaminan Länsisatamaan. Lähtö aamuvarhaisella. Keli mitä mainioin; kuulas, mutta lämmin, loppusyksyinen sää. Ocean Ladies purjehtii ainoana veneenä suurella merellä. Ai että!
2. Dirham – Hanko 27.8.
Meillä oli tiukka aikataulu Hankoon ja koska tuuliennusteet lupasivat kevyitä tuulia, lähdimme matkaan jo ennen auringonnousua. Tuuli kuitenkin piristyi matkalla, nostimme genaakkerin ihanassa sivumyötäisessä ja ylitimme Suomenlahden ennätysajassa.
3. Onäs – Helsinki 28.6.
Reipas sivumyötäinen keli. Aurinko paistaa. Idästä on sunnuntaina palaamassa melkoinen armada veneitä Helsinkiin päin. Keli on juuri sopiva meidän purjevalinnallemme ja vene kulkee kuin unelma. Veneitä tulee koko ajan vastaan perä edellä ja otamme enemmän päänahkoja kuin ehkä kukaan meistä aiemmin.

TOP3 hauskat tapahtumat

Ilon pirskahduksia. Helsinki Tallinna Race 2020

1. Paras Naisisto –pokaali HTR 2020
Ocean Ladies voitti HTR -pokaalin jo toisen kerran peräkkäin. Huikeaa! Jännittäväksi voittamisen teki itse purjehduksen lisäksi se, että järjestäjien ensimmäisessä tulosluettelossa luokan veneiden sijoitukset oli kirjattu väärin. Ajat oli oikein, mutta lyhyimmän ajan purjehtinut vene (eli meidän vene) ei ollut listassa ensimmäisenä.
2. Ammattikokin loihtima illallinen
Sottungan satamassa tutustuimme naapuriveneen Ahvenanmaalaiseen yksinpurjehtijaan. Keskustelun lomassa kävi ilmi, että hän on ex-kokki ja siitähän se idea sitten lähti. Rekrytoitiin sitten hänet valmistamaan meille illallinen veneemme raaka-aineista. Kyllä kelpasi!
3. Auto hajosi turistikierroksella
Naissaaren kierroksella allamme ollut Suomen armeijan entinen Sisu kuorma-auto sammui eikä enää käynnistynyt. Kipparimme Raija arveli vian olevan solenoidissa. Odottelimme sitten puoli tuntia korjaajia, jotka totesivat, että solenoidihan se ja löivät vasaralla moottoria, joka käynnistyi heti. Raija olisi siis osannut korjata vian minuutissa.

TOP3 mokat
1. Genoan rullan jumittaminen
Lähestyttäessä Dirhamia genoa ei suostu rullaantumaan sisään. Noh, eipä hätää, lasketaan sitten koko purje alas ja korjataan vika satamassa. Mutta purje ei tule alas! Siinä sitten pyöritään ympyrää kohtalaisessa tuulessa ja mietitään, miten purje saadaan kasaan tai alas. Pyöritellään venettä suuntaan ja toiseen ja yritetään hyödyntää tuulta. Ei onnistu. Lopulta todettiin, että yksi syy on liian löysä etustaagi, jolloin rulla ei pyöri. Jotain muutakin häikkää genuan nostimessa on. Takastaagia kiristämällä etustaagi kiristyy ja purje saadaan vihdoin alas. Tuomio: Takastaagin hydrauliikka pettää ja myös genoan falli viallinen.
2. Jockey-puomi mereen
Keli on kova. Mennään reilussa kallistuskulmassa sivuvastaiseen ja aallot pyyhkivät keulakantta. Yhtäkkiä huomataan, että aallot ovat irrottaneet keulakannella olleen pienen jockey-puomin kiinnityskoloistaan ja puomi rokkaa kannella irtonaisena. Kukaan ei ehdi hätiin ja seuraava aalto huuhteleekin jo sitten koko puomin Ahdin valtakuntaan.
3. Jalka köysivyyhdissä
On rantautumistilanne ja jokaiselle on jaettu tehtävät, jotta vene saadaan turvallisesti laituriin. Tuulee kohtalaisesti. Poijuvastaava ottaa poijun, mutta pahaksi onnekseen astuu jalallaan vahingossa kannella olevan poijuköyden vyyhdin sisään. Köysi kiristyessään nykäisee ilkeästi jalan jumiin. Vakavilta vahingoilta onneksi vältyttiin.

TOP3 satamat

1. Jurmo
Kestosuosikki. Aivan uskomattoman upea luonto, kanervikossa kirmaillessa ei meinaa uskoa olevansa Suomessa. Hieno, hyvin hoidettu satama, jossa Klasu pitää hyvää huolta veneilijöistä. Sauna lämpiää ja savukalaa saa vielä pitkälle syksyyn, kun monet muut satamat ovat jo sulkeutuneet.
2. Rödhamn
Upea paikka. Punaiset kalliot, suojainen satama ja saaren toiselta laidalta ihanat näkymät avomerelle. Huussit saariston siisteimpiä ja tämän kesän uutuutena tiskipaikka ja suihkut, upouudella jätevesien puhdistusjärjestelmällä.
3. Brännskär
Elävää saaristoa. Brännskärissä haluaa pistäytyä joka kesä, jotta näkee mitä uutta saareen on talven aikana rakennettu. Brännskäristä löytyy melkein mitä vaan: Saariston paras huussi- ja tiskipaikkanäköala sekä täyden palvelun kahvila pizzoineen ja Brännskär-oluineen ihanassa vanhassa hirsitalossa, joka on koottu paikan päällä Nauvosta tuoduista hirsistä.

TOP3 saunat

1. Aspö
Puusauna. Vähiin ovat käyneet puusaunat satamissa, mutta Aspöstä sellainen vielä löytyy. Perinteisiin löylyihin mahtuu koko naisisto kerrallaan ja uimalaiturille on lyhyt ja helppo matka. Ruuhka-aikaan voi tosin olla vaikea saada saunavuoroa, mutta loppukesästä ei ollut ongelmaa.
2. Jussarö
Auringonlasku. Jussarön saunasta voi ihailla taivaan punertumista ja auringonlaskua läheisten saarien taakse. Löylyhuoneessa istutaan kiukaan molemmilla puolilla, joten keskustelu sujuu näppärämmin kuin rivissä istuttaessa, ja näkymä satamaan kruunaa löylyt. Uusi uimaluiska helpottaa olennaisesti uimista.
3. Hanko Itäsatama
Satamanäkymät. Vaikka Hangon Itäsataman konttisaunasta voi olla montaa mieltä, niin löylyhuoneen ikkunanäkymät Suomen suurimpaan satama-alueeseen ovat vaikuttavat. Saunan kattoterassilta voi tarkkailla sataman urbaania menoa lintuperspektiivistä ja moikkailla ohikulkeville kavereille.

TOP3 veneruoka

1. Uudet perunat ja savukala
Todennäköisesti jokaisen veneilijän lempiruoka. Tätä ruokaa syötiin lähes jokaisella legillämme. Ja jos satamista ei saanut savukalaa, niin kaupan vakuumipakattu savulohi toimi hyvänä kakkosena. Sinappikurkkusalaatista ja kermaviilistä sai sekoittamalla hyvän ja helpon kastikkeen kalalle.
2. Koskenlaskijajuustolla suurustettu keitto
Ihan paras lounasruoka. Tähän keittoon käytettiin niitä raaka-aineita, mitä milloinkin sattui olemaan. Edellisen päivän ylijäämäpasta tai perunat sopivat mainosti sekaan tai vaikka linssit ja pavut purkista. Mausteista suosikki oli timjami. Keitto oli joka kerta kokkinsa näköinen, mutta aina superhyvää.

3. Tuorepuuro
Aamiaishitti. Kaurahiutaleista, omenamehusta sekä erilaisista siemenistä ja pähkinöistä sekoitettu tuorepuuro tekeytyi näppärästi yön yli. Aamulla sitä nautittiin sitten luonnonjogurtin ja marjojen tai hillon kanssa. Osa gasteista innostui tuorepuurosta niin, että halusivat reseptin kotiin.

TOP3 kirkkaat vedet (mitattu secchi-levyllä)
1. Jurmo 27.9.
Näkyvyys 5 metriä. Pohja tuli vastaan, eli olisi voinut olla vielä enemmänkin.
2. Naissaari 18.8.
Näkyvyys 5 metriä
3. Jussarö 9.6.
Näkyvyys 4,5 metriä

 

Kesän tunnelmat koonnut Elina
Kuvat Oceanladies Kuvapankki