Tämä vuosi on ollut upea vuosi meille Ocean Ladyille!
Olemme purjehtineet tukka ja lippu hulmuten ympäri Itämerta lähes sadan naisen voimin, ja nyt syksyllä myös Pohjanmerellä, Englannin kanaalissa ja Atlantin reunamilla. Unohtamatta upeita avomerikisoja, Baltic 600, Gotland Runt ja HTR, joihin osallistuimme tiiminä! Nyt muutamaa hetkeä ennen ARC 2021 starttia on hyvä hetki katsoa taaksepäin ja miettiä, että mitä olemme tehneetkään tänä vuonna merten hyväksi, ja mitä tulemme vielä tekemään.
Vuosi sitten juhlimme SPV:n ”Vuoden vastuullisuusteko” -äänestyksen voittoa; se oli hieno tunnustus näkyvyydestä Itämerellä. Tänä vuonna olemme jatkaneet tätä ruohonjuuritason työtä, eli muistutamme kaikkia siitä, että ne pienetkin teot merkitsevät. Vastuullinen veneilijä:
- Vie harmaat vedet maihin. Tiskipaikkojen määrä satamissa on noussut jatkuvasti, ja iloksemme olemme myös huomanneet, että niiden käyttöaste on selvästi kasvussa! Mikäli tiskipaikkaa ei löydy, harmaat vedet voi kantaa veneestä maihin vaikkapa ämpärillä tai näppärillä kokoontaitettavilla tiskialtailla (näitä käytämme itse). Septien tyhjentäminen maihin on jo toivottavasti kaikille itsestäänselvyys.
- Hoitaa ruokahuollon niin että turhaa hävikkiä ei synny! Lisäksi ilmaston ja merien lämpenemisen takia on hyvä miettiä jättämäänsä hiilijalanjälkeä. Ruoka on yksi suurimmista tekijöistä, joihin vesillä on helppo vaikuttaa. Sivuiltamme löydät lisää hyvää tietoa vastuullisesta ruokahuollosta.
- Käyttää ympäristöystävällisiä pesuaineita! Venettä on pakko siivota, se on selvä. Mutta puhdistuksessa voi käyttää ympäristöystävällisiä aineita ja meri kiittää.
- Kierrättää roskat. Ylipäätään voi miettiä millaisia roskia jättää mihinkin saareen, ja mitä voi säilyttää veneessä ja viedä myöhemmin suurempiin, mantereella sijaitseviin satamiin. Kierrätystä voi tehdä myös veneessä, mm. muovin pilkkominen vaikkapa tyhjiin vesikanistereihin mahdollistaa muoviroskien säilytyksen pitkilläkin matkoilla niin, että ne saadaan asianmukaisesti kierrätettyä.
Olemme myös jatkaneet meriveden laadun mittaamista ja saamiemme tulosten raportointia Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) Järviwiki/Meriwiki tietokantaan. Lisäksi ARC organisoi plankton-tutkimuksen aineiston keruuta, johon käytetään secchi-levyä, ja koska tämä homma on meille tuttua, osallistumme luonnollisesti tähän tutkimukseen! Haluamme kantaa kortemme myös tutkimusasiassa kekoon, joka tarkoittaa käytännössä datan keräystä. Tiedeyhteisö tarvitsee jatkuvasti uutta aineistoa, jotta saamme luotettavaa tietoa merien tilasta ja muutoksista. Meriveden lämpeneminen on iso ongelma merien elämän monimuotoisuudelle, mm. kauniit koralliriutat ovat monessa paikassa mennyttä meriveden lämpenemisen johdosta.
Yhteistyökumppanimme John Nurminen tekee paljon ja jatkuvasti työtä Itämeren hyväksi. Tulokset ovat olleet todella vakuuttavia vuosien varrella, ja hankkeita on tälläkin hetkellä käynnissä useita. Olemme osallistuneet kahtena perättäisenä vuonna Itämeripäivään, joka järjestettiin elokuussa, ja tänä vuonna mm. esittelimme maistiaisten muodossa sateisessa Harakan saaressa Itämeriystävällisiä kalatuotteita. ARC 2021 projektissamme olemme toistuvasti pohtineet lentojemme kompensoimista. Toistaiseksi emme ole löytäneet meille sopivampaa tai parempaa tapaa kuin oma John Nurmisen säätiön lahjoitustilimme, jonne me olemme lahjoittaneet rahaa nk. kompensaatiofirmojen sijasta. Näin tiedämme, että rahat menevät meille tärkeän ja läheisen meren suojeluun tuloksekkaasti.
Nyt valmistaudumme kuumeisesti Atlantin ylitykseen ARC 2021 tapahtumassa, ja haluamme myös tällä legillä toimia vastuullisesti ja meriä kunnioittavasti. Mukaan on jo pakattu vastuullista ruokaa, ja Itämeriystävällistä kalasäilykettä tullaan nauttimaan Atlantin aalloilla! Karibialla tulemme jatkamaan vastuullisen veneilyn käytäntöjä legeillämme, ja pyrimme raportoimaan jätehuollosta ja muusta veneilyyn liittyvästä paikan päältä.
Atlantin aaltoja odotellessa, Satu P., Ocean Lady